Deel deze pagina

TwitterFacebookLinkedIn

Facts & Figures

Architect
  • buroDesk
Samenwerking
  • BuroDesk
  • Marques
  • Human Office
  • Vision Furniture
Realisatie
  • 2020
Omvang
  • 1687 m2
Medewerkers
  • 200
Geleverde service
  • Realisatie

ProRail Zwolle

De locatie van ProRail in Zwolle was toe aan vernieuwing. Dit was meteen aanleiding om het regiokantoor aan te wijzen als pilot voor de nieuwe vorm van werken voor ProRail. OCS+ en buroDesk hebben samengewerkt om dit ontwerp uit te voeren passend bij de belofte: Verbindt, Verbetert, Verduurzaamt.

Duurzame thema’s

In dit ontwerp staan twee thema’s centraal: Biophilic Design en Circulariteit. Biophilic Design is het integreren van natuurlijke elementen, gerelateerd aan alle zintuigen, binnen een ontwerp. Dit wordt gedaan door licht, planten, natuurlijke texturen, voelbare materialen en uitzicht binnen een werkomgeving zo natuurlijk mogelijk terug te laten komen. Circulariteit is gericht op het hergebruiken van bestaande producten of grondstoffen om op deze manier de ecologische voetafdruk te verkleinen en nuttiger om te gaan met het afval dat wij dagelijks creëren. Door slimme aanpassingen te doen aan het huidige pand en de kantoorinrichting is het gelukt om deze twee thema’s volledig te integreren in dit project.

Diversiteit

De diversiteit aan ruimtes binnen dit project biedt werknemers verschillende opties om te werken waar en hoe ze dat willen. Zo heb je keuzevrijheid in groepsgrootte en locatie en kan er zowel individueel in stilte als samengewerkt worden. De zones zijn op een natuurlijke meanderende manier van elkaar gescheiden door zachte overgangen, te zien in vloerbedekking, wandbekleding en verlichting. Dit geeft rust, duidelijkheid en een gevoel van binding met de omgeving. Zo behouden gebruikers heldere zichtlijnen waardoor je onbewust weet welk gedeelte welke functie heeft. 

Unieke beleving

Biophilic Design principes spatten overduidelijk visueel van dit project af, maar ook op het gebied van akoestiek en geur komen deze principes terug in het ontwerp. Een kurkwand in enkele vergaderkamers zorgt voor een unieke beleving van geur en akoestiek en duurzame wanden gemaakt van houtresten zorgen voor bijzondere tactiele inspiratie. Bovendien faciliteert de hoogwaardige akoestische kwaliteit van deze ruimtes een goed gesprek. Op deze manier wordt er op natuurlijke wijze een inspirerende en uiterst functionele werkomgeving gecreëerd.

Duurzaam inrichten

Zonder dat wij concessies hebben gedaan aan de uitstraling en kwaliteit van het project, hebben wij 90% van het gebruikte meubilair in dit project gerevitaliseerd en een tweede leven gegeven. Niet alleen meubilair van ProRail zelf, maar ook meubilair van andere projecten is gebruikt om dit kantoor in te richten. Hierdoor is het eindresultaat een diverse en hoogwaardige duurzame werkomgeving.

Ook de vloeren en wanden zijn op duurzame wijze aangepakt. Zo ligt er in dit project een Cradle to Cradle® Gold Tarkett vloer en zijn er wanden geverfd met Copperant bio-based verf. Daarnaast zijn de deuren beplakt met hoogwaardig folie zodat deze niet vervangen hoefden te worden en zorgen PET scheidingspanelen op duurzame wijze voor de juiste privacy. 

Eindresultaat

De combinatie van het Biophilic Design en de circulaire en duurzame manier van inrichten zorgt ervoor dat ProRail een werkomgeving heeft die past bij de merkidentiteit van de organisatie. Met deze werkomgeving is ProRail klaar voor de toekomst en maakt het eens te meer zijn belofte waar: de omgeving verbindt, verbetert en verduurzaamt! 

 

* Fotografie: Melanie Samat

Meer weten over ProRail Zwolle?

Back to top